Skrivet av: Antonsjövild | 12 november 2009

Somalia, pirater och ”Fråga Kapten Egon”

De närmaste tre dagarna kommer allt här ombord handla om pirater. Vi kommer passera genom det pirattätaste området i världen. Arabiska havet. Så fort vi kommit in i Röda havet så är faran över men innan dess är det full piratberedskap som gäller. Dubbel vakt dygnet runt. Alla dörrar låsta. Nio brandslangar sprutandes. Alla gardiner fördragna. Inga mannar på däck i onödan. Värmekamera på taket. Övervakningskameror i hela båten. Ja ni förstår. Men det är inte så illa. Det är kul att gå vakt. Speja på småbåtar och havet i nio timmar. De senaste dagarna har jag vaskat däcken och skotten i båten. Det är inte lika kul.

Problemet med pirater är att de är svåra att upptäcka. Det är inte bara att kolla efter en Jolly Roger flagga och sedan fly med benen på ryggen. Om det ändå vore så enkelt. Det finns massor med fiskebåtar i det här området och piraterna är så pass smarta att de väljer en båt som ser precis ut som alla fiskebåtarna. Vad vi istället får kolla efter är ”skumt beteende”. En båt som ser ut att vara på väg mot oss och kanske förhoppningsvis har lite vapen synliga.

Klicka på bilden för att få reda på mer om "Jolly"

Annars så kom jag på att jag glömde att berätta i förra inlägget var båten egentligen är på väg. Det kan ju faktiskt vara intressant för vissa att veta. Ja, just nu har vi ju kurs mot Röda havet. Där kommer det förmodligen bli varmt. Jättevarmt. Första hamnen vi stannar i är Alexandria i Egypten. Sen kommer vi åka runt i medelhavet och kasta av Toyotas överallt. Beirut, Pireus, Livorno och Sagunto. Sen blir det kallt. Då åker vi upp till Bristol, Bremerhaven, Le Havre och Southhampton. Efter det kommer vi förmodligen cruisa ner till Sydafrika (Varmt på vägen dit) och lägga till i några hamnar där. Nästa stopp efter det är Australien (Varmt). Och sist men inte minst kommer vi tillbaka till Japan (Kallt). Sen är frågan hur länge jag hinner vara kvar innan skolan kallar men Sydafrika är hyfsat säkert. Sen får vi se.

Så kära läsare, har jag funderat ut en rolig liten avdelning i denna sjömansblogg. Efter som du förmodligen inte är så bildad vad gäller havet och skepp och sjömän så tänkte jag ha en frågespalt. FRÅGA KAPTEN EGON, heter den. Du ställer frågor i kommentar-spalten och kapten Egon besvarar dom.

Exempel: Fråga: Varför har inte matroserna sådana där tjusiga sjömanskläder längre?

Kapten Egon besvarar: För att befolkningen i vissa länder skulle utgå ifrån att de hade en avvikande sexuell läggning.

Det vore väldigt kul om du vågade ställa de där innersta frågorna som du gått och gruvat på i åratal men inte haft någon att vända dig till!

Inte Egon men väl kapten!

Det är fortfarande väldigt tråkigt att jag inte kan visa alla fina bilder men håll till godo.

/Din kadett i världen

Annonser

Responses

 1. Käre Kapten Egon! Hur lång tid tar en åktur från säg japan till england??

 2. Fråga kapten Egon: Har hört att klockor till havs ”slår glas”, vad betyder det?

  Och vad menas med avvikande sexuell läggning? Är världen full av homofober, eller? Inför isåfall genast de fina sjömanskläderna igen som en protest! Jag trodde de avskaffats för att ingen ville se ut som Kalle Anka, haha 🙂

  • Touché 😉

 3. Fråga kapten Egon:
  Jag undrar så varför nästan alla skepp har grönmålade däck. Kan det vara för att man då kan låtsas att man är iland – eller vad?

  Vem är kapten Egon? Är det månne kadettens alter ego?

  • Nej för sjutton! Det är kaptenen på båten förståss! Det trodde jag inte att det rådde något tvivel om. Jag åtekommer med svar på era frågor i en snar framtid!

 4. Bäste Herr Kapten Egon! Hur har ni det med cigarrerna? Njuter ni av några Henry Clay i den vulkaniska hettan? Och betyder det verkligen otur att ha kvinnfolk ombord?

  Hallo! Wir faren gegen Birma!
  Käre bror, du är nu äntligen ute på din första stora resa i världen. Time has come to sing a traveling song! (Minst två här applåderar ditt låtval. Bravo.) Jag hoppas få höra allt om hamnarna, hajfisken och de nesligaste matrossysslorna. Piraterna skrämmer du bort med dina färdigheter att hantera en Colt .45! (Eg. Va, hissar de inte Jolly Roger, finns det ingen piratheder längre!?)
  Fantastiskt vilket äventyr; allt det dina ögon kommer att få skåda! You will be lost, gula sjukan tar dig, hamnkvarteren förvillar dig, haven lockar, havsmonstrens gap gapar, äventyrslystan slumrar aldrig mer.
  Nah, also goodbye!
  Från din syster mit einem Taschentuch im Hafen winken.
  Med sen hälsning från Grand Hotel Royal i Budapest, de lite bergigare Karpaterna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: