Skrivet av: Antonsjövild | 10 december 2009

Stormen, Ångfartyget och ”Old Duke”

Jag överlevde stormen. Ingen panik. Visst det blåste mycket och visst det gungade mycket men inte mer än att kadetten troget stod utkik medan lockarna piskade huden. Det blev inga 12 meters vågor. Däremot kom det väl upp i 6-8 meter. En natt vaknade jag av att fåtöljen flög genom hytten och smällde in i dörren. En annan natt vakade jag av att allt på skrivbordet slog i däcket och likaså böckerna vid sängen. Det tär på alla när det går höga vågor. Eftersom huvudet konstant försöker hålla balansen så blir man trött efter ett par dagar. Dessutom är det ganska svårt att sova när man inte kan ligga still i sängen. Antingen rullar man åt sidan eller så åker huvudet upp och ner. Dessutom regnade det såklart så fort vi kom till England.

England

Det var tärda sjömän som stapplade iland i det dimmiga, fuktiga och kalla Bristol. Jag och maskinkadetten fick ledigt över helgen så vi tog förstås första taxi in till staden. Det första vi gjorde var att leta reda på någonstans att sova. Vi hamnade på ”Backpacker inn” i en gränd i centrala Bristol. Vi fick betala 15 pund per säng. Efter att vi pustat ut lite så gick vi och kollade utbudet i stadens butiker. En skjorta och tre par strumpor senare gick vi till en lokal restaurang och försökte få något att äta. Det gick inte. Det var bollspel på gång mellan två Engelska lag så kocken hade tagit ledigt. Till slut lyckades vi i alla fall få något att äta och dricka. Chauffören i svarttaxin från hamnen hade tipsat om en pub som hette ”Old Duke” så sedan letade vi upp den. Det var en jazzpub invid en kanal med levande band. Efter en öl, en Bourbon och några låtar gick vi vidare till någon annan pub och slutade gjorde vi på baren i vandrarhemmets mörka källare.

Dagen därpå längtade vi förstås tillbaka till ett skepp så vi besökte världens äldsta ångfartyg som ligger i Bristol. ”S/S Great Britain” är invigdt 1843 och är numer ett museum. På vägen dit kl 11 på morgonen blev vi uppehållna av ca 300 springande tomtar i full mundering. Det är tydligen någon tradition där att anordna ett tomtelopp mitt inne i staden 2a advent. Det kändes ganska skönt att åka tillbaka till säkerheten på fartyget sedan.

S/S Great Britain

Nu är vi i Tyskland. Närmare bestämt Bremerhaven. Här ska vi ligga i fem dagar och förbereda oss inför den kommande törnen över Atlanten och Stilla Havet. Det skulle inte förvåna mig om jag får möjlighet att gå iland även här. Längre norrut än så här kommer jag inte. Nu går vi snart söderöver mot varmare länder.

Härom dagen läste jag en svensk tidning. Det verkar som att det inte hänt så mycket. Någon politiker som ska dansa i teve, poeter som vägrar skriva dikter om det kommande kungliga brudpar och sjuka som inte får några pengar efter nyår.

//Auf vider seen, från din kadett i världen

Annonser

Responses

 1. ATT GUDRUN SKALL VARA MED I LET’S ANCE ÄR FAN ALLT ANNAT ÄN ”INTE MYCKET!!”

 2. Käre bror,
  Storm, omkringfarande möbler och ångfartyg! (om än det var brittiskt) Nu börjar det låta riktigt bra, jag är dock glad att vara på land och höra dessa nyheter. Snön har fallit sakta hela dagen, det har varit Lucia som du vet efter alla år av konserter vid denna tid. Det händer mycket!, men absolut inte med Sverige- förutom den väntade undergången, där har du rätt. (Bara det att svenskarna är för upptagna med att leka dagis så de inte kommer att märka när det händer.)
  Auf Wiedersehen, gutes Segel…
  /Din syster, ifrån röda rummet

 3. ps Vi hoppas på ett lugnt julfirande och tänder ett litet ljus för dig där ute på havet. Hälsa de varmare länderna!

 4. Glad för nytt avsnitt! Lättad att du/det funkade bra (trots allt) under hårdvädret! Snopen att Kapten Egon inte har svarat på frågorna än?!

 5. Grrrrattis på födelsedagen Anton !!!
  Många kramar från Eva Roland Leonard Isak Julia

 6. Gratulerar på bemärkelsedagen! God fortsättning och Gott Nytt år,
  från Din syster


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: