Skrivet av: Antonsjövild | 29 december 2009

Sjömanspub i Tyskland och Julbord på Atlanten

Tyskland

5 dagar låg vi i Bremerhaven. Under dom dagarna hann jag gå iland ett antal gånger. Det var kallt och blåsigt men fortfarande ingen snö. Julmarknaden var en sprudlande massa av glywaein, tomtar, karuseller, underliga friterade degkuddar som inte smakade annat än deg och kuddar, kanderade äpplen, barn som åkte skridskor, öl i alldeles för stora sejdlar, en konstgjord pulkabacke, korvar, korvar, salami, styckade djur, stressade mammor, blinkande ljus, blinkande tomteluvor och två förvirrade sjömän. Vi som hade varit i en och en halv månad till sjöss och högst sett 20 personer samtidigt blev som alldeles paralyserade av folkmassan. Dessutom pratar alla i Tyskland tyska, inte engelska. Ja vi lyckades tillslut hitta en oas i den mycket tjusiga gallerian ”Mediteranno”. Där hade de inomhus byggt upp en italiensk gata med snobbiga klädbutiker, dyra tobaksaffärer och alldeles för fina restauranger. Dit verkade inte pöbeln hitta så där fann vi lugn. På en liten pizzeria åt vi pizza och det var gott förstås. Självklart var dom för fina på den restaurangen för att baka runda pizzor. Deras var ovala. För den finessen och lugnet fick vi säkert betala 15 euro extra men det var det värt.

Senare på kvällen gick vi till en filippinsk sjömanspub som låg mitt i ”red light district”. Den kändes genuin och det var många roliga sjömän att titta på och prata med. Dessutom var det gratis mat och gratis skjuts tillbaka till fartyget om man ville(tillbaka alltså). Arnold lyckades på någon vänster byta sin favorittröja med en full norrman som jobbade på ”Hurtigrutten”, det sved när han upptäckte det dagen efter.

Arnold i baren (mannen till vänster)

Zeebrügge, Belgien, SNÖ!

Southamton

Så kom vi tillbaka till England. I Southamton fick vi chansen att gå iland igen och den chansen tog vi. (Jag och Oskar, den andra praktikanten ombord) Southamtons hamn är bland annat känd för att Titanic seglade ut därifrån. Orginalterminalen finns kvar.  Annars tog vi det bara lugnt och spatserade runt på gatorna i staden och skickade kort till våra nära och kära. Dessutom gjorde vi lite inköp från en mataffär för att bunkra inför resan på Atlanten (salt och vinäger chips?!).

Titanics terminal i Southamptons hamn

Atlanten

Atlanten var till en början precis som jag hade sett föreställt mig. Kallt, blåsigt, mörkblått hav och skum i toppen på vågorna. Så som man ser framför sig när någon säger ”havet”. Det var ganska jobbigt tyckte jag. Mörkt och kallt och man började längta hem lite. Sen efter två, tre dagar med kurs mot Azorerna var det plötsligt varmt, ljust och ganska lugnt på havet. Ungefär då blev det jul. Svensk sommar och då skulle vi försöka skapa någon slags julstämning. Tillslut blev det ganska trevligt. Vi fick upp en plastgran, nån porslinstomte som hade gått sönder i en storm och sedan blivit ihopklistrad igen och julbord. Dagen innan julafton och på julafton fick jag jobba i byssan (köket). Jag hjälpte till att laga massor av julmat. Väldigt mycket julmat. Det hade räckt i ett år till mig all maten. På själva julafton var det ganska uppsluppen stämning hos besättningen. Alla hade tankarna hemma hos sin familj och ingen ville ju egentligen vara där just då så det blev lite konstigt. Vi åt maten i tystnad och sen spelade vi lite dart och drack lite glögg. Sen gick de flesta till sin hytt eller satt i telefon med sina älskade. Jag kollade på film hela kvällen. På juldagen var det bättre stämning. Vi hade riktigt kul. Spelade olika spel, åt gott och såg på film tillsammans.

Kapten Egon och äggen som jag halverat och dekorerat

Andrestyrman Henrik och julbordet

Nu befinner vi oss i Karibien någonstans. Det är riktigt varmt! 28 grader i skuggan, sol, nästan inga vågor och en svag behaglig bris. Perfekt väder skulle vissa säga. Och vilka kvällar sen! Oj, de är faktiskt russinen i lussekatten. Så i dagarna har vi haft BBQ på kvällarna och svettats på dagarna. Jag har mest varit sysselsatt med att knacka rost, måla och underhålla olika saker ombord. Snart kommer vi till Manzanillo och Panamakanalen. Då händer det förhoppningsvis lite mer och finns lite fler saker att fotografera.  Sen är det nyår och USA och sen åker jag hem i Tacoma.

God Jul från din sjöman till sjöss!

Annonser

Responses

  1. Skrivet 29/12 =Grattis på födelsedagen! Som sagt lite varmare breddgrader än du är van vid den dagen… Kul med ett sommarkalas för en gångs skull!? (För det blev väl en fest? De kom väl ihåg/visste om?)

  2. Hej Anton! Fick bloggadressen av din mamma, kul att läsa vad du får vara med om. Får väl gratulera dig i efterskott. Ha en fortsatt bra resa.
    Många varma hälsningar från ett lite kallare Tierp

  3. Gosse! Du fattar vad det handlar om


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: